Sophia’s Web Design

gebruiksvriendelijke website

Tips voor een gebruiksvriendelijke website

Je wilt een mooie website, maar je wilt vooral een gebruiksvriendelijke website. Want als je website niet gebruiksvriendelijk is, dan is de kans groot dat je bezoekers hem snel weer wegklikken. En zo loop je klanten mis! Dus bij deze een paar kleine, simpele tips voor een gebruiksvriendelijke website, zodat je er nog meer uit kan halen dan er al in zit!

Responsive / Mobielvriendelijk

Een website moet sowieso mobielvriendelijk zijn, want de meeste mensen gebruiken hun mobiel om websites te bezoeken. Vaker dan de laptop. Een responsive website betekent dat de website zich aanpast aan het scherm waarop de website geopend wordt. De meeste nieuwe websites voldoen hier wel aan, maar bedrijven die hun website al jaren niet vernieuwd hebben, lopen soms nog tegen het probleem aan dat bepaalde delen van de website niet zichtbaar zijn op een mobiel. Ik kom het nog regelmatig tegen en dat is natuurlijk super irritant. Vernieuwen dus, naar een responsive design.

Gebruik klikbare links

Wil je dat je bezoekers makkelijk contact met je kunnen opnemen? Zet dan niet simpelweg je e-mailadres en telefoonnummer op je contactpagina, maar maak daar klikbare links van. Op die manier hoeven je bezoekers de gegevens niet te kopiëren of op te slaan, maar is het 1 simpele klik om te bellen, mailen of whatsappen. Lees hier hoe je dat doet.

Contactformulier

Maak je gebruik van een contactformulier op je website? Heel goed! Maar let op dat je niet alle velden verplicht maakt om in te vullen. Vaak is het al voldoende om de bezoeker alleen zijn e-mailadres in te laten vullen en een vakje met vragen/opmerkingen. Andere gegevens kan je altijd nog via de mail opvragen als jullie met elkaar in contact zijn. Als je je bezoeker verplicht om allerlei velden verplicht in te vullen, dan bestaat de kans dat hij halverwege het invullen afhaakt en je website verlaat. Klant weg, helaas pindakaas!

Verdwalen in het menu

Misschien staat je website boordevol met interessante pagina’s en blogs. Dat is top, maar let op dat je niet teveel van deze pagina’s opneemt in je menu. Een bezoeker wil op een duidelijke en overzichtelijke website terechtkomen en niet in de war raken als hij het menu opent. Is het duidelijk waar hij welke informatie kan vinden? Of is er zoveel keuze dat hij niet meer weet waar hij moet klikken? Kies maximaal 7 pagina’s om in je menu te zetten en zoek voor de rest een ander plekje. Welke pagina’s in je menu? Lees het hier.

Footer

Een gebruiksvriendelijke website bevat vandaag de dag ook een overzichtelijke footer; de balk onderaan je website die op elke pagina blijft staan. In deze footer zet je nog eens de belangrijkste links en je contactgegevens. Zo hoeven je bezoekers niet eerst op zoek naar de contactpagina, maar zien ze je gegevens elke keer voorbij komen als ze naar een andere pagina op jouw website gaan. De footer is ook een goede plek om links te plaatsen naar je algemene voorwaarden en privacybeleid. Inspiratie voor een mooie footer vind je hier.

Gebruiksvriendelijke website