Sophia’s Web Design

de concurrentieanalyse

Hoe onderscheid je je Beauty onderneming?

Om je te onderscheiden als Beauty onderneming is het belangrijk dat je je eigen bedrijf alsmede jouw concurrenten analyseert. Dit doen we met een Concurrentieanalyse. Zo krijg je meer inzicht in de huidige situatie in jouw markt en op deze manier kan je inspelen op deze bevindingen. Zo blijf jij je concurrenten een stap voor en kun jij meer klanten binnenhalen door onderscheidend te zijn.

"Nederland telt meer dan 35.000 Beauty ondernemingen. Er zijn 355 gemeenten in Nederland, dat zijn dus ruim 98 Beauty ondernemingen per gemeente".

De concurrentieanalyse

Met dit stappenplan kun jij inzicht krijgen in jouw bedrijfsomgeving. Pak een pen & papier en onderzoek deze punten stap voor stap.

Ga eerst na wie jouw 5 directe concurrenten zijn in jouw gemeente/plaats. Deze concurrenten moeten zo dicht mogelijk bij de kern van jouw bedrijf zitten. Ben je bijvoorbeeld Nagelstylist, zoek dan ook 5 Nagelstylistes op. Heb je een all-round Beauty onderneming? Maar zijn er geen vergelijkbare bedrijven? Zoek dan gespecialiseerde bedrijven op in jouw omgeving: een pedicure, massage salon etc.

Hoe vind je je concurrenten? Heb je geen website voor jouw bedrijf? Google dan wel jouw concurrenten. Want zij zijn een directe concurrent van jou. Ook kun je Beauty ondernemingen vinden via Instagram, Facebook of Google Maps.

Zoek je concurrenten en schrijf ze op
Ga verder met stap 1

1. Doelstelling concurrent

Op welke manieren willen jouw concurrenten groeien en welke strategiën gebruiken zij hiervoor? De meeste kleinschalige Beauty ondernemingen hebben geen strategie, dus wees anders.

Je kunt bijvoorbeeld je Instagram account laten groeien zodat jouw account het meest populaire account is in jouw gemeente. Of je wilt sneller gevonden worden via Google door middel van blogs en interviews.

2. Assortiment

Wat voor behandelingen bieden de concurrenten? Hebben zij meer of minder aanbod voor de klant? Op wat voor klanten richten zij zich?

Misschien moet je je aanbod verhogen of juist kleiner maken. Of bied ‘VIP’ behandelingen voor vrouwen die extreem druk zijn en ook ’s avonds je diensten kan verlenen, voor een hogere prijs natuurlijk.

3. Prijzen

Wat is de prijsverhouding per behandeling? Wat doen anderen en hoe vergelijkt dat zich met jouw bedrijf? Maken zij ook gebruik van spaaracties of kortingen?

Misschien kun jij iets meer bieden dan jouw concurrenten, en dan ook een hogere prijs vragen (of juist net onder het gemiddelde).

4. Marketingstrategie

Hoe onderscheiden jouw concurrenten zich online & offline? Zijn ze alleen actief op Social Media? Of hebben ze een website? Wat voor content posten ze? Wat promoten zij? Werken zij offline samen met anderen?

Posten ze vooral resultaten (foto’s van kapsels/nagels) of hebben ze een blog? Hoe kun je onderscheidend zijn in je content? Werken zij ook aan hun ‘Branding’? Zo niet, dan is het misschien handig voor jou om een bepaalde periode je services/bedrijf te promoten of een Discount Friday te introduceren. Adverteren kan al vanaf 10 euro op Instagram.

5. Sterkte / zwaktes

Waarin zijn jouw concurrenten goed en waarin minder goed? Zijn ze bijvoorbeeld vindbaar via Google? Hebben ze geen website? Zwakke punten van anderen zijn vaak mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Zo hebben veel Beauty ondernemingen geen website (zwakte) en dat is dus een grote mogelijkheid voor jou om je te onderscheiden en om meer klanten te krijgen.

De concurrentieanalyse hoort bij ondernemen

  • Krijg inzicht in jouw concurrenten
  • Geeft je inzicht in behandelingen & prijzen
  • Hiermee kun je inzien hoe je onderscheidend kan zijn op Social Media
  • De zwaktes van concurrenten (zoals geen website hebben) is een kans voor jou
  • Geeft jou een duidelijk beeld wat zij doen m.b.t. Adverteren, Marketing & Branding

Binnen 5 dagen jouw website online + GRATIS Marketinghandboek!

"Ja ik wil meer informatie over een website"

    Om spam te voorkomen vragen we je de
    onderstaande code over te typen.

    Om CAPTCHA te kunnen gebruiken moet je plugin Really Simple CAPTCHA installeren.

    Je bedrijf heeft meer potentie mét een website

    "37% van de zzp'ers & mkb'ers heeft geen website"

    Meer dan 1 miljoen zzp’ers telt Nederland. Velen ‘denken’ geen website nodig te hebben, omdat ze bijvoorbeeld al actief zijn op Social Media. Sommigen hebben al een select aantal klanten en anderen weten niet waar ze moeten beginnen met een website. Maar wat nou als je wél een website hebt?